Haber

ABD’de Meclis’te düğüm çözüldü! Cumhurbaşkanı 15. turda seçildi

ABD’de Kasım ayında yapılan ara seçimlerin ardından parlamentonun alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nde başkanlık yarışı yaşandı. Cumhurbaşkanlığı krizi, Cumhuriyetçilerin çoğunluğu ele geçirdiği Meclis’te 15. turda çözüldü.

OYLAMANIN 4. GÜNÜNDE LİDER SEÇİLDİ

İlk olarak 100 yıl sonra gelen krizde, oylamanın 4’üncü gününde başlayan 15’inci cinsiyetteki Cumhuriyetçilerin çoğunluğunun başkanı Kevin McCarthy, ABD Temsilciler Meclisi Lideri olmaya yetecek kadar oyu aldı. Geçtiğimiz günlerde Meclis’teki vaiz, krizin çözülmesi için ‘özel dua’ etmişti.

BAŞKAN NASIL SEÇİLİR?

435 üyeli Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçiler 222, Demokratlar 213 sandalyeye sahip. Ancak Virginia’dan seçilen Demokrat siyasetçi Donald McEachin’in 28 Kasım 2022’de vefat etmesi üzerine Demokratların koltuklarından biri boş kaldı. McCarthy’nin başkan seçilebilmesi için 218 üyenin oyunu alması gerekiyordu. Ev üyeleri. Ancak bu baraj, her milletvekilinin bir üye için oy kullanması halinde geçerlidir. Son yapılan oylamada iki milletvekili herhangi bir adaya oy vermediği için baraj 217’ye düştü.

MCCARTHY KİMDİR?

1965 doğumlu Kevin McCarthy, 2006 yılında ilk kez Cumhuriyetçi Parti Kongresi’ne seçildi. Kaliforniyalı iş adamı, 2018’den bu yana Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçi azınlık lideri olarak görev yapıyor. 2020’deki cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarına itirazı. Daha sonra seçimlerin yasal olduğunu kabul eden Cumhuriyetçi siyasetçi, 6 Ocak 2021’de Kongre binasına yapılan saldırıyı da kınadı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu