Sırbistan Kosova’ya güvenlik gücü göndermeyi planlıyor
Sırbistan Başbakanı Ana Brnabiç, Kosova Polisi ülkenin kuzeyindeki varlığını artırırken, ülkesinin Kosova’ya güvenlik gücü gönderme “niyetleri ve hakları” olduğunu söyledi.
Brnabiç, dün gece başkent Belgrad’da katıldığı bir etkinlikte Kosova’nın kuzeyindeki Sırpların yaşadığı bölgedeki son gelişmeleri değerlendirdi.
Brnabiç, Kosova’nın Brüksel Anlaşmasını ihlal ettiğini savunarak, “Başbakan Albin Kurti’nin kararları nedeniyle silahlı çatışmanın eşiğine getirildik. Kurti her gün riske giriyor ve durumu istikrarsızlaştırıyor.” söz konusu.
Sırbistan’ın barış istediğini vurgulayan Brnabiç, “Sırbistan’ın Birleşmiş Milletler Konseyi’nin 1244 sayılı kararı uyarınca Kosova’ya güvenlik gücü gönderme hakkı var. Bu noktada bizim niyetimiz var. Oradaki Sırplar inanmıyor.” dedi.
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Savunma Bakanı Milos Vuceviç ve Genelkurmay Başkanı Milan Mojsilovic ile görüştüğünün fotoğrafını paylaşarak, “Teslimlik yok” dedi. düşürüldü.
Dışişleri Bakanı Ivica Daciç, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Kosova Misyon Başkanı Michael Davenport ile bir araya geldi ve Daciç ile Davenport’un barışı koruma ve gerilimi azaltma noktasında anlaştıkları belirtildi.
Sırbistan ve Kosova yeniden karşı karşıya
Sırbistan ve Kosova, Kosova’nın dün gece ülkenin kuzeyindeki Sırp nüfuslu bölgelerde güvenlik güçlerinin varlığının artırıldığını bildirmesinin ardından bir kez daha gerginleşti.
Sırp nüfusun yoğun olduğu Kosova’nın kuzeyindeki 4 belediyede 18 Aralık’ta yapılacak erken genel seçimler öncesinde iki ülke bir kez daha karşı karşıya geldi.
Kosova tarafı seçim öncesi bölgede güvenliği sağladığını belirtirken, Sırp tarafı bölgede yaşayan Sırpların uzaklaştırılmak istendiğini savunuyor.
Yerel basında çıkan haberler, kuzey Kosova’daki durumun sakin ama gergin olduğunu gösteriyor.
Sırbistan, 2008 yılında tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı kendi toprağı olarak görüyor.
Dönem dönem çatışan Sırbistan ve Kosova, 2011 yılında başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci kapsamında çıkarların normalleşmesi ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanıması için ortak yol bulmaya çalışıyor. Avrupa Birliği (AB).