Yaşam

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Enflasyon birkaç ay daha yükselmeye devam edecek

Enflasyon ve döviz kurlarındaki artış hayatımızı zorlaştırmaya devam ederken vatandaşlar artık bu durumdan kurtulmak istiyor. Her işin fiyatı her geçen gün artıyor, yeni taban fiyatla alınan zamlar eriyip gidiyor.

Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek geçtiğimiz günlerde enflasyondaki düşüşün 2024 ortasından itibaren başlayacak açıklamıştı. Ancak bu döneme kadar enflasyonun istikrarlı mı yoksa artarak mı devam edeceğine dair bir açıklama paylaşılmadı. Bugün bu konuya da ışık tutulmuştur.

Enflasyon birkaç ay daha yükselmeye devam edecek:

Yeni Şafak’a konuşan Mehmet Şimşek, şunları söyledi: enflasyonun “önümüzdeki birkaç ay boyunca” artmaya devam edeceği açıkladı. Hedeflerini ve enflasyonun neden yükselmeye devam edeceğini şöyle detaylandırdı:

“Amacımız bir geçiş döneminin ardından enflasyonu kalıcı olarak aşağı çekmek. Merkez Bankası’nın iddialarından da anlaşılacağı üzere enflasyon bazı kesintili faktörler nedeniyle birkaç ay içinde artmaya devam edecektir.
Bütçe istikrarını iyileştirmek ve sarsıntının yaralarını sarmak için yaptığımız bazı vergi düzenlemeleri var. Bu vergi düzenlemeleri de doğal olarak enflasyonist ama bu bir daha olmayacak. Bu bir seferlik bir düzenlemedir. Yine bu yıl geçmiş enflasyon karşısında vatandaşlarımızın ve toplumun farklı kesimlerinin kayıplarını telafi etmek için önemli fiyat artışları oldu.
Uygulayacağımız program ile öngörülebilirliğin artacağına inanıyoruz. Türkiye’ye kaynak girişi artacak ve önümüzdeki dönemde belirsizlik azalıp cari açık daraldıkça kurda göreli bir istikrar yakalayacağımıza inanıyorum. Bu da enflasyonu ve beklentileri olumlu etkileyecektir.”

“Körfez ülkelerinden sermaye ithalatına ihtiyacımız var”

Şimşek’ten, uzun süredir Türkiye’nin gündeminde olan Körfez ülkelerinin yatırımlarıyla ilgili yeni bir açıklama geldi. Birleşik Arap Emirlikleri ile imzalandı 51 milyar dolarlık anlaşmanın ilk dilimi bu yıl gelecek.Şimşek ayrıca şu ifadeleri paylaştı:

“Körfez ülkelerinin bir özelliği olarak sadece petrol ve doğalgaz ihraç etmiyorlar. Kendi ekonomilerinde absorbe edemeyecekleri bir sermaye fazlasına sahipler. bizim nedeniyle Sermaye ithalatına ihtiyacımız var.
Bu nedenle sermaye fazlası olan ülkelerle başladık ve onlarla ikili diyaloglar kurduk. Başkanımızın kendisiyle en üst düzeyde çok iyi ilişkileri var. Sayın Cumhurbaşkanımızın tam denilebilecek siyasi ilişkilerini ekonomide ticaret açısından da dış kaynaklar açısından da fırsata çevirmek istedik” dedi.

2024’ün ikinci yarısından itibaren rüzgarlar destekleyici olacak:

“Bizim gibi gelişmekte olan ülkeler riskli kabul edildiğinden, küresel büyümenin yavaşladığı dönemlerde risk iştahı bir miktar daralıyor. İnanıyorum ki 2024’ün ikinci yarısından itibarenbugünün ters rüzgarları destekleyici olacak.
Çünkü Fed zirveyi faiz artışında buldu. Büyük ihtimalle 2024’ün ikinci çeyreğinden itibaren piyasa faiz indirimlerini konuşmaya başlayacak. Küresel ekonomi şu anda zayıf. Ancak küçük de olsa bir toparlanma değer olarak risk iştahını yansıtıyor. Ortada yerel seçimler de ortadan kalkacak.
Türkiye’nin önünde uzun vadeli bir programın olduğu, yapısal reform gündeminin yeniden canlandığı bir dönemde olacağız.”

Birçok kez paylaştık:

cavdirajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu