Haber

Erasmus programı nedir? İşte avantajlar ve gereksinimler

Yurtdışında eğitim alma ve farklı kültürleri deneyimleme isteği günümüzde pek çok öğrencinin gözünde parlayan bir hedef haline gelmiştir. Bu arayış sadece akademik gelişim için değil, aynı zamanda kişisel ufukları genişletmek ve küresel bağlantılar kurmak amacıyla da güçlü bir şekilde hissedilmektedir. Bu noktada Erasmus Programı adını sık sık duyarız. Peki, erasmus nedir? Erasmus Programının avantajları nelerdir, erasmus için gerekli şartlar nelerdir? Erasmus’ta masrafları kim karşılıyor? Tüm merak edenler burada.

ERASMUS NEDİR?

Erasmus Programı, Avrupa Birliği tarafından 1987 yılında başlatılan ve üniversite öğrencilerine yurt dışında yatay geçiş eğitimi alma olanağı sağlayan çok değerli bir hareketlilik programıdır. Programın amacı, öğrencilere farklı ülke kültürlerini yakından tanıma, dil becerilerini geliştirme ve akademik alanda deneyim kazanma şansı vererek kişisel ve mesleki gelişimlerine katkıda bulunmaktır.

ERASMUS PROGRAMININ AVANTAJLARI

Erasmus’un katılımcılara sunduğu pek çok avantaj bulunmaktadır. Öncelikle yurt dışında eğitim alma imkanı sayesinde öğrenciler farklı ülkelerin eğitim sistemlerini deneyimleyerek akademik anlamda kendilerini geliştirmektedir. Aynı zamanda yeni kültürlerle etkileşime girerek bireysel ufuklarını genişletirler. Erasmus deneyimi aynı zamanda dil becerilerini geliştirmek için mükemmel bir fırsattır; çünkü birden fazla üniversitede dersler İngilizce veya başka bir ortak dilde verilmektedir.

ERASMUS İÇİN GEREKLİLİKLER

ERASMUS Programı, üniversite lisans programlarının (hazırlık hariç) birinci yılını başarıyla tamamlayan tüm öğrencilere açıktır. Programa başvurabilmek için öğrencilerin genel not ortalamasının 2.20 ve üzerinde olması gerekmektedir.

Yurtdışında eğitim almak isteyen öğrencilerin en az B1 seviyesinde yabancı dil bilgisine sahip olmaları gerekmektedir. Her üniversite kendi kriterlerine göre dil sınavı düzenler ve öğrenciler bu sınava katılmak zorundadır. Bu dil sınavından alınan notlar ile genel not ortalaması birleştirilerek öğrencilere Erasmus notu verilir. Erasmus notu öğrenciler tarafından yurtdışında gidecekleri üniversiteleri belirlemek için kullanılmaktadır.

Erasmus deneyimi öğrencilere akademik, kültürel ve kişisel gelişim sağlayan bir fırsattır. Yurtdışında okuyarak farklı kültürleri tanımak ve yeni insanlarla bağlantı kurmak, öğrencilerin kişisel ufuklarını genişletmelerine yardımcı olur. Bire bir yabancı dil becerilerini geliştirme ve uluslararası düzeyde deneyim kazanma fırsatı sunar.

ERASMUSTA HARCAMALARINI KİM TOPLUYOR?

ERASMUS programına katılan öğrencilere harçlık verilmektedir. Hibeler 2019 yılına göre aylık olarak belirlenmekte ve ülke kümelerine göre farklılık göstermektedir. Bu ödenekler istenilen dereceye ulaşan öğrencilere verilir.

1. ve 2. Küme ülkelerinde okuyacak öğrencilere aylık 500 €, staj yapacak öğrencilere 600 €, 3. Küme ülkelerinde okuyacak öğrencilere 300 € hibe verilmektedir. €, staj yapacak öğrencilere ise 400 € hibe verilmektedir.

Hibelerin %70’i yurt dışına çıkmadan önce, %30’u ise yurt dışından dönüşte ödenmektedir. Ancak program dışında diğer giderler için rastgele yardım yapılmamaktadır. Bu nedenle konaklama, yeme-içme giderleri ve seyahat gibi giderleri karşılamak için kendi bütçenizden ayrıca harcama yapmalısınız.

ERASMUS programından hibe almadıysanız yurt dışında geçireceğiniz zaman için para biriktirmeniz önerilir. Bu formda, ek maliyetleri karşılamak ve daha sorunsuz bir deneyim yaşamak için finansal olarak hazırlanabilirsiniz. ERASMUS deneyimi öğrencilere unutulmaz ve pahalı bir deneyim sunarken, bütçenizi düzenlemek ve harcamalarınızı kontrol altında tutmakta fayda var.

habererbaa.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu