Haber

Wagner, Bahmut’tan çekildi

Rusya’nın paramiliter grubu Wagner’in kurucusu Yevgeny Prigozhin, mühimmat sorunları nedeniyle 10 Mayıs’ta savaşçılarını geri çekeceğini ve Bahmut’taki mevzilerini Savunma Bakanlığı birimlerine bırakacağını duyurdu.


WagnerPhoto’nun kurucusu Yevgeny Prigozhin: AP/dpa/picture ittifakı aracılığıyla Sergei Ilnitsky/Pool EPA

Wagner’in kurucusu Yevgeny Prigozhin, daha önce yaptığı açıklamada ikmal sıkıntısı nedeniyle asker kayıplarının arttığını, bu durumun düzelmemesi halinde Ukrayna’nın doğusundaki Bahmut kentinden çekileceklerini söylemişti.

Rusya Savunma Bakanı Şoygu’ya tepki

Geçmişte Rusya Devlet Lideri Vlamir Putin ile yakın ilişkisi olduğu bilinen Yevgeny Prigozhin, Rus ordusunun üst düzey yöneticilerine ağır suçlamalarda bulundu. Cuma günü Telegram’da yayınlanan 61 yaşındaki Prigozhin, “Bunlar bugün öldürülen Wagner savaşçıları. Kanları hala taze.” Karanlık bir çayırda sıralanmış cesetlerin önünde görüldüğünü söylüyor. Ardından kameraya dönerek doğrudan Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov’u hedef alan sözler söylüyor. “Shoigu, Gerasimov, cephane nerede, kahretsin!” diye bağırdı Prigozhin. O sorar. Wagner’in patronu, “Yaratıklar, pahalı kulüplerde oturuyorsunuz, çocuklarınız hayattan zevk alıyor ve YouTube’da klip çekiyor” diye devam ediyor. “Yeterli mühimmat olsaydı, ölü sayısı beş kat daha düşük olurdu.”

Wagner savaşçıları, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde değerli bir rol oynadılar ve Bahmut’u ele geçirmek için ayların en kanlı savaşına öncülük ettiler. Acımasız savaş taktikleriyle tanınan Wagner’in kurucusu Prigozhin ile Rus ordusu arasında bir güç mücadelesi yaşanıyor. Prigozhin, adamlarının yeterince desteklenmediğini ifade ederek Rus ordusunun üst düzey liderlerini defalarca eleştirdi.

Kremlin sözcüsü Peskov, Prigozhin’in açıklamaları hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Reuters, dpa/MK, HT

DW Türkçe’ye sansür olmadan nasıl ulaşabilirim?

cinar-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu