Haber

Üsküdar’da kaçak yapı krizi büyüyor! Yıkılmasına engel olunan kafelerle ilgili İBB’den yeni açıklama

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, Üsküdar Salacak Sahili’ndeki tarihi Kuşkonmaz Camii’nin yanında bulunan kaçak kafelerin yıkılmasının önlenmesine ilişkin Twitter hesabından açıklama yaptı. Gökçe, İmar Barışı kapsamında verilen “yapı kayıt belgesi” nedeniyle yıkım kararının engellendiğini belirtti.

“VALİ MAKAMI TAHLİYE TALEBİNİ UYGULAMADI”

Gökçe’nin “Bir dönemin özelliklerini ortaya koyan ibretlik fotoğrafın nasıl ortaya çıktığını sizlerle paylaşmak istiyorum” başlıklı açıklaması şöyle: Mimar Sinan’a emanet edilen tarihi Kuşkonmaz Camii’ni Üsküdar Kaymakamlığı’ndan talep ettik ancak bu talebimiz nedeni belli olmayan bir şekilde yerine getirilmedi.

MAHKEME KARARINI UNUTMAYIN

2022 yılında İmar Kanunu gereğince Büyükşehir Belediyesi Kurulumuz bu kaçak kafelerin yıkılmasına ve idari para cezası uygulanmasına oy birliği ile karar vermiştir. Kaçak kafe sahipleri bu karara dava açtı. Bu yıl 29 Mart’ta mahkeme, ‘yürütmenin durdurulması’ talebini reddetti.

“İTİRAZ REDDİ”

Kaçak kafe sahipleri bu karara itiraz etmiş, itiraz Bölge İdare Mahkemesi tarafından reddedilmiştir.

“DEĞERLENDİRME YAPILDI”

10 Nisan 2023 tarihinde belediyemiz yıkım ve tahliye işleminin yapılmasını istedi. Bu süreç, İstanbul Valiliği Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından, İmar Barışı kapsamında düzenlenen ‘yapı kayıt belgesi’ gerekçe gösterilerek bloke edildi.

“GEÇİCİ 16. MADDE KARARIN UYGULANMASINA ENGEL DEĞİLDİR”

Ancak, İmar Kanunu’nun süreksiz 16. maddesi ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na göre ‘yapı kayıt belgesi’ imar, idari para cezası ve yıkım uygulanması bakımından ek bir hak sağlamayacaktır. karar vermek sorun olmayacaktır.

“Kaçak Yapılar Meşrulaştırılamaz”

3194 ve 2863 sayılı kanunlar çerçevesinde doğal sit alanlarında imar kontrol yetkisi İlçe ve Büyükşehir Belediyelerine aittir. Adında “Çevre” bulunan bakanlık, doğal sit alanında yeşil alan açan bir planı onaylasa bile kaçak yapılar yasallaştırılamaz ve bu karar yıkım için sorun teşkil etmez.

“MAHKEME İTİRAZI KABUL ETMİYOR”

Kaçak kafe sahipleri tarafından açılan davalarda İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından yıkıma engel olduğu iddia edilen tüm hususlar gündeme getirildi ancak mahkeme bu itirazları hukuka aykırı bularak reddetti.

“DEVLET POLİS BİNANIN ÖNÜNDE”

Tüm bunlara rağmen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğü, kaçak bir binanın yıkılmasını önlemek için yazı yazarak devlet polisini binanın önüne getirdi.

“BAKANLIK KAÇAK YAPIYI KAÇAK OLARAK KORUYOR”

Bak şimdi ne oldu. Bakanlık, doğal sitteki kaçak yapıyı korumak için doğal sitteki yeşil alanı imara açıyor. Doğayı ve şehirleri koruması gereken bakanlık, Mimar Sinan’dan kalma 5 asırlık bir caminin yanında, tüm İstanbulluların ve 85 milyon vatandaşın bize ait olduğu yerde yapılan kaçak yapılaşmaya sahip çıkıyor. , yasaya aykırı.

“KANUNA, İSTANBUL HALKININ YAKLAŞIMINA AYKIRI BU DURUMA SAYGI DUYUYORUM”

Doğayı ve şehrimizi korumak adına böyle bir tablo ile karşı karşıyayız. Hukuka, akla, mantığa ve rahmete aykırı bu durumu İstanbulluların takdirine saygıyla arz ederim.”

Kaynak: ANKA / Yeni

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu