Yaşam

Uçan Süpürge’de Bugün: Belmin Söylemez retrospektifi ve Master Class konuşması yapılacak

Uçan Süpürge Vakfı’nın 26 yıldır düzenlediği, kadın sinemacıları ve kadınları konu alan sinemaları görünür kılan Uçan Süpürge Kadın Sineması Festivali, 1 Haziran’dan bu yana çok sayıda sinema gösterimi ve söyleşiyle devam ediyor. Başkanlığını Halime Güner’in yaptığı, yönetmenliğini Nil Kural’ın üstlendiği festivalin konuklarından biri de yeni filmi “Ayna Ayna” ile ödüllerle dönen yönetmen Belmin Söylemez oldu.

Açılış töreninde Söylemez’e yönetmen Bilge Olgaç’ın adını taşıyan Başarı Ödülü verildi. Yanında sinemaya başlayan ve ustası Olgaç adına verilen ödülü festivalin açılış töreninde yapımcı Sevil Demirci’den alan Belmin Söylemez, kendisi için büyük bir onur olduğunu belirterek, “Bir sanat eseri öğrendim. Bilge abladan çok şey var: “Bütün zorluklara rağmen film yapmaktan vazgeçmedi. Sinema konusunda kararlı ve tutkuluydu. Ondan ilham almalıyız.”

Bilge Olgaç Başarı Ödülü, Söylemez ile birlikte oyuncu Asiye Dinçsoy ve editör Selda Taşkın’a verildi.

Belmin Söylemez ve Sevilay Demirci

‘MUCİZE’DEN ‘AYNA’YA: Kosmosu ŞEHİRDE ARAŞTIRMAK

Festival, Belmin Söylemez’in yeni filmi “Ayna Ayna”nın yanı sıra 2000’li yıllarda çekilen ve kısa sürede festivalden ödüllerle dönen kısa film ve belgeselleri Ankara seyircisiyle buluşturuyor. ‘Evreni Şehirde Arayışı’ başlıklı retrospektifte yer alan sinemaların ortak özelliği, gözlemlerden, gerçek insanlardan ve İstanbul’dan beslenmeleri.

Retrospektifte Türk erkeğinin bıyık tutkusunu ve bıyık tiplerine yüklenen politik anlamı anlatan “Bıyık”, bir sokak çocuğunun kayıp köpeğini arama öyküsü “Zap”, çocuklar tarafından yazılan “Dalgalar”. İstanbul Boğazı’nda yüzmeyi öğrenen, Anadolu’dan İstanbul’a göç eden ailelerden ilham aldı. Eski İtalyan avlusunda, camdan cama mahallelerinde “Pencereler” ve İstanbul trafiğinde taksicilerin ve müşterilerin sohbetlerde ve yollarda kaybolmasını izleyen “34 Taksi” sinemaları var. Retrospektifin son halkası, Belmin Söylemez’in ustası Bilge Olgaç’la geçirdiği yılları anlatan “Bilge ve Öğrencisi: Bir Yönetmen Asistanının Günlüğü”.

Bilge ve Öğrenci: Bir Yönetmen Asistanının Günlüğü

MASTER SINIF RÖPORTAJI

Belmin Söylemez, 4 Haziran Pazar günü saat 16:00’da Goethe Enstitüsü’nde festival direktörü Nil Kural’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilecek Ustalık Sınıfı’nda sinema serüvenini anlatacak ve izleyicilerin sorularını yanıtlayacak.

.

7 Haziran’da sona erecek olan festivalin detaylı programına buradan ulaşabilirsiniz. (KÜLTÜR SANAT HİZMETİ)

haber-yalvac.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu