Haber

Tokayev, bu yıl Kazakistan’ın Rusya’ya ihracatının kapsamının genişlediğini belirtti

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Rusya ile ticaret hacminin 24,5 milyar dolarla yeni bir rekor düzeye ulaştığını belirtti.

Tokayev, Moskova’ya resmi ziyareti kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Orenburg’da yapılan Rusya-Kazakistan bölgesel forumuna çevrim içi katıldı.

Rusya ile güçlü dostluk ve karşılıklı fayda sağlayan stratejik bir iştirak kurmayı başardıklarını lisana getiren Tokayev, ticarette tüm kısıtlamaların kaldırılmasının ve karşılıklı fayda sağlayan şartların yaratılmasının iki ülkenin ekonomik büyümesinde değerli etken olacağını vurguladı.

Geçen yıl iki ülke ortasındaki ticaret hacminin 24,5 milyar dolarla yeni bir rekor kaydettiğini belirten Tokayev, “Değeri 100 bin doları aşan Kazakistan’ın Rusya’ya yaptığı ihracatın kapsamı genişledi. Geçen yıl ile kıyasla emtia sayısı 640’tan 1050’ye çıktı. Bu yılın 9 aylık verilerine göre ticarette yüzde 5’lik artış var. Rusya’ya yapılan teslimatlar Almatı’dan 2,5 kat, Astana’dan ise 5 kat arttı. Sınır ötesi ticaret önemli ölçüde yoğunlaştı.” sözünü kullandı.

Tokayev, halihazırda Kazakistan’da 17 binden fazla Rus sermayeli şirketin faaliyet gösterdiğini ifade ederek, “Kazakistan’daki Rus yatırımları her yıl yalnızca artıyor. Rus yatırımlarının güvenliğini sağlamak ve ekonomimize olabildiğince fazlasını çekmek için mümkün olan her şeyi yapacağız. Bu da ülkelerimiz ortasında faal bir etkileşim kurulduğunun bir öteki ispatıdır.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Tokayev, bunun yanı sıra Rusya ile hudut geçiş noktalarında altyapının güzelleştirilmesini ve kapasitesinin genişletilmesi gerektiğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu