Ekonomi

KKTC’den ATO üyelerine sözleşmeli üretim teklifi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) heyetinin Ankara Ticaret Odası’na (ATO) yaptığı ziyarette iki ülke arasında su ve enerji ihtiyacının karşılanması için yapılacak çalışmalar ele alındı.

KKTC ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu ve KKTC Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Fatma Arşehit Soykan ile birlikte ATO Başkanı Gürsel Baran’ı ziyaret etti. Ziyarette bir konuşma yapan Bakan Amcaoğlu, Türkiye’deki temasları hakkında bilgi verdi. KKTC’nin su ve enerji ihtiyacının Türkiye tarafından karşılanmasındaki esaslarını anlatan Amcaoğlu, Türkiye’den yapılacak su taşımacılığının ardından iki ülke arasında döşenecek kablolarla oluşturulacak enterkonnekte sistem ile 400 megavatlık enerjinin aktarılacağını bildirdi. . Gazimağusa’da yapımı devam eden Güvercinlik Organize Sanayi Bölgesi hakkında da bilgi veren Bakan Amcaoğlu, “Hem Türkiye’den hem de KKTC’den iş insanlarının yatırım yapabileceği Güvercinlik Organize Sanayi Bölgesi, ülkemize ulaşmak için değerli bir adım olacaktır. üretimde hedefler.Sulama projelerinden sonra ihtiyacımız olan elektriği tedarik edeceğiz.Türkiye’den alacağımız enterkonnekte sistemi tamamlamak çok önemli.Üretmek istiyoruz.Altyapı yapıyoruz ama enerjiye ihtiyacımız var.Enerji lazım. sürekli, ekonomik ve sürdürülebilir olacak.Türkiye Cumhuriyeti liderliğindeki proje ile işte burada değerli bir devrin arifesindeyiz.KKTC’ye su temini geldi, enerji geldi, havalimanı açıldı ki yok böyle bir Güney Kıbrıs veya Kuzey Kıbrıs’ta büyük ve nitelikli havalimanı. Artık başarısız olma şansımız yok” dedi.

Güney Kıbrıs’ın elektrik ihtiyacından bahseden Amcaoğlu, bunu karşılamak için en mantıklı seçeneğin Kuzey Kıbrıs olacağını söyledi. Amcaoğlu, iki ülkenin eninde sonunda ekonomik akılla buluşacağını söyledi.

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, KKTC ile ATO üyeleri arasında anlaşmalı üretim teklifinde bulundu. Aşıkoğlu, “Türkiye birçok alanda ithalat yapıyor. ATO üyeleri ile KKTC arasında organik bağlar kurulabilir, üyeleriniz ülkemizden birçok ithal ürünü satın alabilir. Örneğin Türkiye dört farklı enginar türü ithal ediyor. Bunlardan bazılarıyla tanışabilirsiniz. Bizden.”

Bakan Amcaoğlu ise anlaşmalı üretim ile iki ülkenin ticari ekosisteminin ortasında organik bir bağ oluşacağını kaydetti.

ATO Lideri Gürsel Baran da yaptığı konuşmada, üzerinde anlaşmaya varılan üretim modeline olumlu baktıklarını ve konunun iyileştirilmesi için çalışmalar yapılabileceğini söyledi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türkiye için büyük anlam taşıdığını belirten Baran, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile ticaretimizi geliştirmek için her türlü iş birliğine hazırız.” – ANKARA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu