Sağlık

Dünyada En Yaygın 10 Fobiden Biri: Zoofobi Hastalığı

Bazı insanlar hayvanlar için çok endişeleniyor. Bu kaygı köpek korkusu, kedi korkusu, böcek korkusu gibi birçok farklı hayvana karşı olabilir. Hayvan fobisinin birçok nedeni olabilir ve üstesinden gelinebilir. Her hayvan korkusu zoofobi değildir. Yılan ve akreplerden korkmak doğaldır. En yaygın görünen hayvan fobileri, örümcek korkusu ve köpek korkusudur. Bazı durumlarda hasta, cinsi ne olursa olsun tüm hayvanlardan korkabilir. Zoofobiyi anlamak için fobinin ne olduğundan başlayalım.

Zoofobi nedir?

Bir tür korku bozukluğu olan fobi, kişinin belirli bir duruma, canlı veya cansız nesneye veya yere karşı duyduğu yüksek düzeyde korku olarak tanımlanır.

Fobisi olan kişiler belirli tehlikeleri normalden çok daha fazla tehdit edici olarak algılarlar.

Bu insanlar fobinin nesnesi olan koşullarla karşı karşıya kaldıklarında, tam bir panik ve dehşet halinde kendini gösterebilen büyük bir keder yaşarlar.

Bu dehşetin sebebi ise kişinin çocukluk döneminden kaynaklanmaktadır.

Bu sorunu olan bireyler, çeşitli cins hayvanlara karşı bir kaygı geliştirebilir.

Bu kaygı irili ufaklı her tür hayvana karşı olabilir.

Bazen birden çok hayvan korkusu olan hastalar yalnızca bir tür kaygı yaşayabilir.

Toplumda en yaygın zoofobiye köpekler, kediler ve böcekler neden olur.

Bu kaygıların temelinde çocukluk çağı travmaları olabileceği gibi beynin işleyişindeki bozukluklar gibi farklı nedenler de olabilir. Bu nedenle zoofobi ile ruhsal takviyeler alarak kaygılarının kaynağı belirlenmelidir.

Korkulan hayvan türleri de kültürler arasında farklılıklar gösterir.

Örneğin İngiltere’de örümcek korkusu çok yaygınken ülkemizde örümcek fobisi yaygın değildir. Hayvan fobisi olan bazı kişiler, fobilerinin o hayvanla kötü bir deneyimden sonra başladığını söylerler.

Fobik hasta tipik olarak kendisine rahat bir günlük yaşam sağlamak için uygun bir kaçınma davranışı geliştirmiştir.

Korkulan hayvanla ilgili belgeseller televizyonda izlenemez.

Nerede dolaşılacağı kesinlikle kurallara bağlıdır.

Bazı durumlarda hayvanın fotoğrafından hatta ona benzeyen durumlardan korkulabilir (yılan fobisinde kıvrık çizgi korkusu gibi).

Zoofobik insanların yansımaları nelerdir?

  • kalp atış hızında artış

  • Korku

  • panik durumu

  • öfke oluşumu

  • Terlemek

  • baş dönmesi

  • Kaçmak

  • Ağla

Zoofobi tedavi prosedürlerinin ortasında hastalara en iyi tamamlayıcı davranışçı terapiyi vermek.

Bu tedavi sisteminde hastalar korktukları hayvanla ilgili fobilerini terapiste anlatırlar ve kendilerine göre bunun neden olduğunu açıklarlar.

Tedavide hastaya duyarsızlaştırma seansları düzenlenir.

Bu esnada hayvanlara verilen yansımalar ve gösterilen hayvan figürlerine değer verilir ve kişinin bunlara alışması için çaba gösterilir.

Bunun dışında hastanın kaygısı ile baş etmesi için bazı ilaçlar kullanılabilir.

Bu ilaçlar, ilgili hayvanlarla rekabet halinde hastanın tepkisiz kalmasına neden olan etkiler göstermektedir. Ama önce ilaç tavsiye edilmez, ana formül dehşete karşı çıkmaktır.

Bilinçaltı ayrıca zoofobide değerli bir rol oynar.

Örneğin köpeklerden neden korkarsınız? Seni incitti mi? Küçükken köpeklerle ilgili bir anınız var mıydı? Sorular sorulduğunda, hasta bu soruları cevaplamaya çalışacaktır.

Kişide korkulan hayvanlara karşı önce sabır aşılanmalıdır.

Öncelikle zoofobi sorunu olanlara yalnız olmadıklarını hissettirin. Televizyonda korkulan hayvanla ilgili belgeseller gösterin. Evcil hayvanlar ve yavru köpeklerle temas sağlayın.

Zoofobi değerli bir durumdur; Hayvanlardan korkan insanlara sabırla davranılmalı ve manevi destek almaya ikna edilmelidir.

Bunun yerine onları küçük düşürür veya onlarla dalga geçerlerse, daha fazla duygusal gerilime neden olabileceği ve fobiyi daha da kötüleştirebileceği için bunlardan kaçınılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu