Düğün çorbasının tanımı, nasıl yapılır?
Düğün çorbası, kuzu veya dana etinin küçük parçalar halinde kesilerek kaynar suda pişirildiği yöresel bir çorbadır. Anadolu’da özel günlerde yapılan bu çorba, tadı ve lezzeti ile oldukça sevilmektedir. İçerisindeki et ve yoğurt sayesinde oldukça şifalı bir çorbadır.
Yöresel bir çorba tanımı olan düğün çorbasında kavrulmuş, daha sonra haşlanıp lif gibi olan etinden lezzet alınırken, bazı yörelerde et yerine et suyu katılarak da yapılabiliyor. Düğün çorbasının orijinal tanımını sizler için araştırdık.
İşte davet sofralarının ve özel günlerin başlangıcı. düğün çorbası tarifi
DÜĞÜN ÇORBASI TARİFİ
5 KİŞİ / HAZIRLIK SÜRESİ: 15 DAKİKA / PİŞİRME SÜRESİ: 25 DAKİKA
Malzemeler;
- 150 gram yağsız dana trans,
- ½ soğan,
- 3 diş ezilmiş sarımsak,
- 8 yemek kaşığı yoğurt,
- 3 yemek kaşığı un,
- 1 yumurta sarısı,
- 1,5 litre sıcak su,
- 1 limonun suyu,
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı,
- 1 yemek kaşığı tereyağı,
- Tuz, karabiber, pul biber,
- Maydanoz
Yapılışı:
- Eti çok küçük modüller halinde doğrayın.
- Düdüklü tencereye zeytinyağını ekleyin ve üzerine etleri ekleyin. Bir tutam tuz ve karabiber ekleyip kavurmaya başlayın.
- Tencereye soğanın yarısını bütün ve 2 yenibahar ekleyin. Et yeterince kızardığında ve kızardığında sıcak su ekleyin.
- Düdüklü tencerenizin kapağını kapatıp 10 dakika bu halde pişirin.
- Çorba pişerken derin bir kaba yoğurt, un, yumurta sarısı, sarımsak ve limon suyunu ekleyip topak kalmayacak şekilde iyice çırpın.
- Düdüklü tencere bittiğinde kapağını açıp yemeğin suyunu baharatlara ekleyin ve ısıtın. Bu işlemi birkaç kez daha tekrarlayın.
- Ilık olan baharatları tencereye yavaş yavaş ekleyin ve çırpmaya devam edin.
- Bu formda yaklaşık 6 dakika tekrar kaynatın.
- Ayrı bir sos tavasında tereyağını eritip pul biberi ekleyin ve pembeleşinceye kadar kavurun.
- Ocakta kaynayan çorbaya sosu ekleyin ve tuzunu damak zevkinize göre ayarlayıp ocaktan alın.
Üzerini kıyılmış maydanozla süsleyerek servis edebilirsiniz, afiyet olsun!