Haber

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Greenfield, Güvenlik Konseyi’nde reform çağrısında bulundu

YENİ ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, BM Güvenlik Konseyi’nde reformların yapılması ve daha fazla daimi üye eklenmesi gerektiğini söyledi.

Temsilciler Meclisi Tahsisat Komisyonu’nun ilgili alt komisyonunun düzenlediği oturumda soruları yanıtlayan Greenfield, ABD’nin BM’de yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Greenfield, “ABD liderliği olmadan Çin, Rusya gibi ülkeler otoriter yaklaşımlarıyla BM’yi ve dünyayı şekillendirmeye çalışır. Buna izin vermeyiz.” dedi.

BM Genel Kurulu’nda Rusya’nın Ukrayna’dan derhal çekilmesi çağrısı yapan kararın oy çokluğu ile kabul edildiğini hatırlatan Greenfield, “Rusya’yı dünya sahnesinde izole ettik. Rusya zayıf ve yalnız kaldı.” değerlendirmesini yaptı.

ABD’nin doğal afetler olduğunda uluslararası destek için girişimlerde bulunduğunu da kaydeden Greenfield, “Suriye ve Türkiye’de yaşanan depremlerin ardından Suriye’ye insani yardım ulaşımını kolaylaştırmak için sınır kapılarının açılması için çalıştık.” söz konusu.

BM reformları

Greenfield, ABD’nin uluslararası sorunları çözme çabalarının yanı sıra BM’yi daha etkin kılmak ve temsil gücünü artırarak güvenilirliğini güçlendirmek için çalıştığını söyledi.

BM Güvenlik Konseyi’nin daha kapsayıcı olması gerektiğini ve temsilinin artırılmasının önemli olduğuna dikkati çeken Greenfield, “Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi BM Tüzüğü’nde belirlenmiş durumda. Bunu değiştiremeyiz ama ekleyebiliriz.” daha kalıcı ve seçilmiş üyeler.” dedi.

Greenfield, yeni ülkelerin BM Güvenlik Konseyi’ne dahil edilmesi için gerekli reformlar konusunda üye ülkelerle görüşmelerde bulunduğunu bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu